Meer klanten voor mijn bedrijf? Ga Online Adverteren

Hoe kom ik aan meer klanten voor mijn bedrijf? Zeker in onrustige tijden stellen ondernemers meerdere malen per dag zichzelf deze vraag. En dan ook nog het liefst die klanten die de meeste marge opleveren. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden en stappen om aan meer omzet en klanten voor jouw bedrijf te komen. Neem bijvoorbeeld online adverteren. In deze blog neem ik je mee naar de meest voorkomende online advertentiekanalen die je kan inzetten in je zoektocht naar meer klanten.

Adverteer jij al online?

De meesten van ons denken bij online adverteren direct aan het adverteren op zoekmachines zoals Google. Je weet wel de zoekresultaten die met ‘advertentie’ boven- en onderaan iedere Google pagina staan. Search Engine Advertising (SEA) is ook nog steeds de meest gebruikte vorm van online adverteren, maar er zijn veel meer mogelijkheden van online adverteren. Oh en denk dan niet dat Google niet aan je verdient hoor.

De mogelijkheden bij online adverteren zijn bijna oneindig groot. Iedere maand komt er wel weer een nieuwe vorm of mogelijkheid bij. Ik denk dat ik nog wel 10 pagina’s kan vullen met alle opties die je hebt. Want binnen alle mogelijke kanalen zijn ook weer vele keuze opties en kun je je campagnes finetunen, helemaal gericht op jouw doelgroep en product of dienst. Ik noem hieronder degene waar ik zelf mee werk of gewerkt heb. En ik sta open voor aanvullingen, graag zelfs.

Search Engine Advertising

Search Engine Advertising (SEA)

Uiteraard begin ik met het al eerdergenoemde adverteren via de zoekmachines, zoals Google en in mindere mate Bing (van Microsoft). Bieden voor de bovenste 4 plaatsen op pagina 1 op je meest favoriete zoekwoorden en -termen. Ideaal als je direct op korte termijn leads wilt genereren. En ja, het kost geld en ja dit kan flink oplopen. Echter, daar ben je hopelijk zelf bij. Niet dat je zelf aan de knoppen in Google Ads moet gaan zitten, maar wel in de keuze van de juiste SEA-partner voor jouw bedrijf. En dat is zowel een lastige als een cruciale keuze. Want de meeste van ons hebben geen verstand van Google Ads en al die duizenden mogelijkheden en daarnaast zijn er honderden bureaus die SEA aanbieden. Dus welk bureau is de beste?

Wat je vaak ziet bij (online) marketing bureaus is dat ze pitchen met de senior developers waardoor je ‘overwhelmed’ wordt. De eerste maanden zal je ook door deze Seniors geholpen worden en zie je zeer waarschijnlijk direct resultaat, waardoor je bevestigd wordt in jouw ‘juiste’ beslissing. En dan krijg je al snel te maken met de junior (of zelfs de stagiaire). Niets ten nadele van deze mensen, want ook zij doen hun stinkende best, echter je zult zien dat de support afvlakt en de echte pieken uit je resultaten zullen verdwijnen. Daarnaast ligt het verloop hoog, waardoor je ineens met hele andere mensen te maken krijgt. Soms werkt dat in je voordeel, vaak heb je toch op basis van een ‘klik’ of vertrouwen een keuze gemaakt.

Dus moet je je serieus afvragen of je wel een ‘heel’ bureau nodig hebt voor jouw online activiteiten. Er zijn echt hele goede gespecialiseerde een-pitters die voor altijd de senioriteit kunnen garanderen. ‘Ja, maar dan moet ik zo lang wachten op antwoord’. Soms wel, echter het hele grote voordeel is dat dit soort gasten ook ’s avonds en in het weekend voor je werken.

Leuk hoor die grote online bureaus, eerst wordt je ‘overwhelmed’ door experts om te eindigen met de junior

Display inzetten voor retargeting

Grote zoekmachines, zoals Google, hebben naast hun eigen zoekplatformen ook veel posities geclaimd op heel veel andere websites, waardoor ze advertentieruimte aan jou kunnen aanbieden. Dit kunnen tekstadvertenties zijn, maar het wordt vooral ingezet met (bewegend) beeld. Je ziet ze veel op nieuwssites of grote blog-platformen met veel bezoekers.

Display wordt ook vaak ingezet voor Retargeting, waarbij jouw display advertenties op externe websites getoond worden, indien men op jouw website(pagina) is geweest of een e-mail van jou geopend hebben. Dit komt doordat je een cookie op hun browser hebt achtergelaten. Door de nieuwe privacy regelgeving kunnen deze cookies trouwens wel minder vaak geplaatst worden.

Groot voordeel van display zijn de relatief lage kosten in vergelijking met bereik. Nadeel is dat conversies uit dit soort campagnes ook een stuk lager zijn, omdat mensen niet doelgericht op zoek zijn naar jouw product of dienst. Vaak zet je display naast een SEA-campagne in.

YouTube, meer dan alleen zoekmachine

Ah eindelijk een kanaal dat niet van Google is….oh toch wel. Waar voorheen YouTube voornamelijk als zoekmachine werd gezien, waar je net als in Google of Bing kan bieden op goede rankings (met video’s) voor jouw zoekwoorden, heeft YouTube zich meer en meer ontpopt als online TV-channel, waarbij je als adverteerder ‘instream-video’s’ in kan zetten. Deze video’s worden voor, tijdens of na een video afgespeeld. Door deze benadering zie je dat grote adverteerders YouTube gelijktijdig inzetten naast hun landelijke campagnes via de normale TV. Met dat grote voordeel dat je bij YouTube pas gaat betalen als kijkers jouw commercial minimaal 30 seconden of helemaal bekeken hebben. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om na 5 seconden je video’s over te slaan. Als laatste kun je ook met je video’s een displaycampagne opzetten, die ook gebruikmaakt van het Google Display Netwerk, zoals hierboven beschreven. Maar ook regionale ondernemers of ondernemingen met een relatief klein budget kunnen YouTube goed inzetten, door de vele doelgroepfilters die je kunt toepassen.

Native Advertising, mooi alternatief

Mensen zijn opdringerige display-banners zat aan het worden (ik in ieder geval wel) en zetten steeds vaker ad-blockers in, waardoor je gevrijwaard blijft van dit soort advertenties. Gelukkig voor ons marketeers is er een work-around met native advertising. Je kunt dit het beste definiëren als online advertorials, met dit verschil dat je op basis van door jou opgegeven (demografische) factoren de advertorial bij jouw doelgroep tussen de nieuwsberichten op hun favoriete nieuwssites verschijnt. Ook binnen Native advertising heb je allerlei verschillende vormen en mogelijkheden.

Native Advertising, mooie work-around voor ad-blockers

Adverteren op Social Media

In een volgend artikel neem ik je mee in de mogelijkheden om je doelgroep te bereiken via Social Selling, nu de andere (betaalde) manier om in contact te komen met je doelgroep via Social Media. Ook hier heb je de mogelijkheid om je doelgroep helemaal zelf te selecteren en je advertenties alleen bij die doelgroep te laten verschijnen die voor jou interessant is. Ideaal voor retargeting of als je een hele specifieke doelgroep hebt, waarvan je weet dat die zich op het desbetreffende sociale platform begeven. Let wel op, er moet een goede balans zijn tussen het aantal posts dat je plaatst enerzijds en de hoeveelheid advertenties anderzijds. Als je geen band met je doelgroep opbouwt, heeft adverteren ook geen zin. Voordeel is dat je al met een relatief klein bedrag een aardig groot bereik kan realiseren.

Facebook advertising

Leadbrokers en Affiliates

Naast het zelf online adverteren met je bedrijf en product of dienst, kun je ook derde partijen inschakelen om voor jou leads uit de markt te halen. Dit kan bijvoorbeeld door lead brokers of affiliates in te zetten. Beiden hebben eigen websites en online campagnes die meestal gericht zijn op de behoefte rond jouw product of dienst. Lead brokers gebruiken vaak vergelijkingssites of geven aan dat als je je informatie achterlaat, je benadert wordt door 2 of 3 partijen, zodat je zelf kunt vergelijken. Affiliates, ook wel online partners genoemd, werken vaak maar met 1 partij en hun websites zijn vaak ingericht om informatie te geven over relaterende onderwerpen. Andere mogelijkheid met affiliates is dat je (exclusief) een banner op hun site mag plaatsen. Bij lead brokers betaal je meestal per lead, bij affiliates betaal je pas indien er een order geschreven is. Dit kan zowel een percentage als een vast bedrag zijn.

Mobile Advertising

Iedereen gebruikt meerdere apps per dag. Voor het weer, de file, het nieuws of om een spelletje te spelen. De meeste van deze apps zijn gratis of kosten nog geen euro. Om de kosten te dekken, verkoopt de app-bouwer advertentieruimte. Goed voor naamsbekendheid, omdat je bereik groot zal zijn. De vraag is of je campagnes ook echt effectief zullen zijn, omdat mensen niet gericht naar jouw product of dienst op zoek zijn.

E-mail marketing

Je kunt e-mail marketing voor veel doelen inzetten en de vraag is of het onder ‘online adverteren’ valt. Echter, een e-mail wordt digitaal/online verstuurd en als je iets wilt verkopen via dit kanaal is het gewoon adverteren. Persoonlijk geloof ik niet in ‘verkoopmails’ en zet ik e-mail marketing liever in een later stadium in, bijvoorbeeld bij het opvolgen van lauwe leads en deze steeds warmer maken tot een echte hot-lead. Wil je toch direct verkopen via een e-mailcampagne, dan zijn er meerdere mogelijkheden, waarbij je goed moet opletten of dit wel volgens de strenge AVG-regels gaat en je niet aangezien wordt als spammer. In een later artikel kom ik terug hoe je e-mail marketing wel effectief kunt inzetten.

Maar dat online adverteren kost toch veel geld?

Ja, online adverteren kan je veel geld kosten. Daarom ben je er met alleen adverteren niet. Hoe ziet je advertentie eruit? Wat is de boodschap? Zet het jouw doelgroep aan tot actie (lees: klikken en naar je website gaan)? Heb je een speciale landingpagina per campagne of kanaal? Kunnen bezoekers makkelijk hun gegevens achterlaten voor meer informatie? Of kunnen ze snel en eenvoudig jouw product of dienst bestellen? Deze en vele andere factoren bepalen uiteindelijk of een online advertentiecampagne geld kost of juist oplevert. In een van mijn volgende artikelen kom ik op conversie, analyse en testen uitgebreid terug.

Ga niet direct All-in, maar begin eens met een testbudget

Ga jij nu ook online adverteren?

Leuk dat ik je heb kunnen inspireren, maar laat je goed adviseren welk medium het beste bij jouw doelgroep past. En ga niet direct all-in, maar begin met een klein budget en breidt het dan stap voor stap uit. Meer willen weten over de mogelijkheden van online adverteren? Neem dan gerust eens contact met mij op. Ik sta graag aan voor jou!